Meny Stäng

Krav för att få ta truckkort och vanliga frågor

Vanliga frågor

Här besvarar vi de vanligaste frågorna. Längre ned på sidan finns även en beskrivning av en lämplig personlighetsprofil hos den som vill bli truckförare, men låt oss börja med den kanske mest intressanta och förekommande frågan, nämligen: ger truckkort jobb?

I det fallet man väljer att ta truckkort på egen hand och sedan söker jobb som truckförare är frågan svår att ge ett ja- eller nejsvar till. Enligt https://www.framtid.se/yrke/truckforare är det i dagsläget (2018) balans på arbetsmarknaden, det vill säga det finns inget underskott av truckförare som gör att företagen måste anställa människor med truckkot, men å andra sidan råder det heller inget underskott.

I många fall är själva anställningen förenat med något annat yrke, till exempel maskinoperatör, lagerarbetare eller orderplockare, men att man i yrket behöver truckkort. I sådana fall betalar ofta arbetsgivaren för hela utbildningen som får genomföras på betald arbetstid.

Behöver man B-körkort (körkort för personbil) för att få ta truckkort?

Nej, man behöver inget körkort för att ta truckkort. Ska man däremot köra trucken på allmän väg krävs B-körkort eller traktorkort. Detta är dock ovanligt förekommande.

Hur gammal måste man vara för att få ta truckkort?

Utbildningen för truckkort får påbörjas vid 16 års ålder. För att få köra truck behöver man därmemot ha fyllt 18 år.

Vad kostar en truckutbilding?

Det beror självklart på vilken sorts trucktyp som utbildningen ges för, men den vanligaste kombinationen som består av truckkort för typ A+B kostar sällan över 5000 sek. Endast A eller B brukar kosta omrkring 3000 sek. Det kan också vara ett bra idé att kolla om kurslitteraturen för den teoretiska delen av utbildning ingår eller ej, och inte endast stirra sig blind på priset.

Vad innebär TLP-10?

TLP-10 står för truckläroplan 10 och är en uppsättning regler för att alla truckförare ska få en likvärdig truckutbildning. Många truckutbildningar följer TLP-10. Det är även enligt TLP-10 som indelningen av de olika trucktyperna finns, som du kan läsa om här: Olika typer av truckar och truckkort.

Vad händer om jag tappar bort mitt truckkort?

Det går i de flesta fall att beställa på nytt. Ta i första hand kontakt med det företag där du gick truckutbildningen. Många utbildare för register över personer som de utfärdat truckkort till och då är det bara att beställa ett nytt mot en liten avgift.

Jag jobbar heltid just nu, finns det möjlighet att ta truckkort på distans alternativt på kvällstid/helger?

Med en dator uppkopplad mot internet finns det möjlighet att läsa teoridelen genom webbaserade kurser. Provet och den praktiska delen genomförs däremot inte på distans.

Kan jag bli underkänd på truckutbildningen och vad händer i det fallet?

Ja, men det är inte värre än att man får göra om den delen man blev underkänd på. Utgångspunkten är givetvis att alla ska gå hem godkända från truckutbildningen.

Vad är viktig att tänka på när jag väljer truckutbildare/truckutbildning?

Eftersom trucken är ett fordon som är inblandat i många arbetsplatsolyckor är det viktigt att välja ett bra och pålitlig utbildare. De flesta följer TLP-10 och följer de riktlinjer som tagits fram för trukutbildningar, därför är det en rekommendation att välja en sådan utbildning.

Vilken truckutbildning/truckkort bör välja?

Det vanligaste som efterfrågas är truckkort av typ A+B, alternativt bara A. Därför är dessa att rekommendera till en början.

Finns det truckutbildningar på andra språk i Sverige?

Ja, det finns till exempel truckutbildningar på både engelska och arabiska.

Var finns truckutbildning?

Vi kommer under våren -19 att lansera en interaktiv karta vår webbplats med samtliga truckutbildare.

Vad behöver jag ta med mig till truckutbildningen?

Egentligen behövs ingenting förutom ID-handling för att kunna legitimera sig på plats. På de flesta utbildningar gäller krav på skyddskor, men det finns oftast att låna på plats.